28.07.2015
blog
Čo má mať domáca a prenosná lekárnička?

Auuuuu to bolí!!! Čo teraz?




Poznáte to, viróza sa objaví hocikedy. Rovnako hocikedy si Vaše dieťa môže rozbiť na ihrisku kolená alebo si na terase v cukrárni sadne na včelu. Či ste doma alebo vonku, vždy mu chcete pomôcť. Aby ste nielen chceli, ale aj mohli, spísali sme zoznam liekov a pomôcok, ktoré by mala obsahovať domáca a prenosná lekárnička.

 

 

 

 

 

Domáca lekárnička:

 


Niečo od bolesti/na zníženie horúčky: 

1. s účinnou látkou paracetamol a ibuprofen (napr. Nurofen, Ibalgin, Paralen, Panadol, MIG 400, Ataralgin..)

2. zvlášť sirupy alebo čípky pre deti (Paralen, Nurofen)

3. Acylpirin: NIe deťom do 12 rokov! Tento liek sa deťom podáva len výnimočne


     

Niečo na alergiu: lieky, ktoré užívate na lekársky predpis, masť, napr. Fenistil gél, tekutý púder, pre malé deti je vhodné mať doma napr. Fenistil kvapky (predaj je viazaný na lekársky predpis)

Dezinfekčné prostriedky: napr. Framikoinový zásyp (tiež je len na predpis), jódová tinktúra, Septonex, Dettol alebo iné

Niečo na lepšie trávenie: probiotiká napr. Probio-fix, pre deti: Floravil fľaštičky alebo kapsule (môžete ich prestrihnúť a prášok dieťaťu vysypať do nápoja pre ľahšiu konzumáciu)

- lieky proti hnačke (napr. Endiex, Smecta, Carbosorb, Imodium, Enterina a iné

Pri problémoch s nafukovaním: Espumisan, Degasin, Meteo,...

Roztok na čistenie očí: napr. Ocuflash, Ophtalmo-septonex, Ophtal,...

Sirupy alebo kvapky proti kašľu (nie je nevyhnutné mať doma)

1. na suchý a dráždivý kašeľ: Tussin, Ditustat, Sinecod, Robitussin, Antitusicum,...

2. na mokrý kašeľ (pri vykašliavaní): Bromhexin, Mucosolvan, Robitussin Expectorans, Solmucol,...

Ostatné pomôcky: teplomer, tlakomer, pinzeta, nožničky, leukoplast, sterilná gáza, obväzy, sťahovací obväz, vata, rúšky, zatváracie špendlíky, rýchloobväz/náplasť

Doplnky

Veľmi vhodné je doma mať aj rôzne čaje (čierny, urologický, medovkový, obličkový a pod.), alebo sa poradiť v tejto oblasti s fundovaným homeopatom. Najmä tehotné a dojčiace ženy totiž pri chrípkach, či rôznych virózach musia pracne sledovať čo užívať môžu a z bežného spektra liekov je toho dosť málo. Tiež je fajn mať doma vitamín C v šumivých tabletách, v tejto podobe aj magnézium/alebo tabletky (proti kŕčom), prípadne iné vitamíny. Netreba zabúdať, že mnohé sú obsiahnuté aj v iných formách, napr. rakytníkový olej (viacero vitamínov) melasa (železo) a pod. Ak ich neužívate pravidelne, tak pomôžte svojmu telu aspoň vtedy, keď je oslabené.

Prenosná lekárnička

No lenže choroby chodia po ľuďoch, nie horách a úrazy sa tiež nevyhýbajú nikomu, treba mať preto niečo na úľavu od bolesti či proti opuchu vždy po ruke. Zvlášť, keď máme malé deti.

Do kabelky/batôžka si zoberte: dezinfekčný prostriedok, leukoplast/náplasť, servítky, Fenistil gél alebo iný vhodný gél/krém na štípance, nejaký liek od bolesti a na zníženie horúčky, Viburcol (homeopatikum na stiahnutie teploty keď idú deťom zúbky) alebo gél na zúbky (napr. Calgel, Dentinox, Kamistad), očné kvapky (roztok na prečistenie - vhodný najmä po kúpaní), lieky podľa potreby (na alergiu, diabetes, epilepsiu, vysoký krvný tlak, antikoncepcia - to, čo isto máte aj doma ak trpíte nejakým vážnejším zdravotným problémom), balzám na pery, v lete aj krém na opaľovanie a po opaľovaní, vlhčené vreckovky

Prajeme Vám, aby ste po žiadnom lieku nemuseli siahať a keď už bude treba, nech v lekárničke nájdete všetko potrebné.


     

    Novinky Kam s deťmi v Bratislave

    Prihlásenie k odberu