expozícia
Hračky na pokazenie
Príďte si zakrútiť kľukou, zahýbať paličkami, potiahnuť tiahlami, povrtieť kolieskom, príďte sa pohrať s hračkou, ktorá má dušu.

Na prelome 19. a 20. storočia zažíva hračkársky priemysel zlaté časy. Vyrábajú sa zmenšeniny takmer všetkého, čo sa bežne v domácnosti nachádza a vznikajú tak stavebnice, mechanické hračky, hracie skrinky, kolotoče na kľuku, čerti vyskakujúci zo  škatuľky – prekrásne kreatívne a magické hračky. Fero Lipták je zvedavý človek a tak sa púšťa do vecí, ktoré jeho zvedavosť uspokojujú. Zmapoval si rôzne druhy starých hračiek, naštudoval si ich mechaniku, pridal svoj osobitý rukopis, trochu divadelného “šmaku”, zväčšil ich takmer do veľkosti priemerného prváka a vytvoril unikátne ručne ovládané pohyblivé objekty pre malých aj veľkých. 

Nevyužité technické vybavenie zanesené prachom sa začalo prebúdzať k životu. Z divadelných skladísk vychádzajú stroje nabité zmyslovými vnemami, pripravené ožiť novým spôsobom. Reflektory začali rozprávať, reproduktory svietiť, akoby každý objekt chcel vypovedať svoj vlastný príbeh. Inštalácia interaktívnych objektov predstavuje staré divadelné vybavenie, ktoré bolo transformované do nových foriem a obohatené o senzory, svetlá a zvuky. Prebudená technika vás pozýva objavovať skrytý život týchto technických relikvií, kde technika ožíva a komunikuje s návštevníkmi.

Výstava sa nachádza vo Foyer Bratislavského bábkového divadla.

Autor: Fero Lipták

Technologické riešenie objektov: Martina Fintorová

Realizácia: Martina Fintorová, Martina Piatková, Zita Kollárová a Jaroslav Štuller pod vedením Beaty Westrych-Zázrivcovej, PRESCONT

Fero Lipták absolvoval Strednú umelecko-priemyselnú školu v Košiciach (odbor grafika) a VŠMU v Bratislave (odbor divadelná scénografia). Ako scénograf spolupracoval takmer so všetkými slovenskými divadlami, ale aj s viacerými divadlami v Česku a v Poľsku. Je zakladateľom nezávislej divadelnej spoločnosti Teatro Tatro. Od deväťdesiatych rokov minulého storočia pracuje aj ako filmový scénograf, v rámci čoho spolupracoval s režisérmi ako Martin Šulík, Miroslav Šindelka, Agnieszka Holland, Roman Vávra, Václav Vorlíček, Darek Jablonský, Vlado Balco a Aurel Klimt. Venuje sa maľbe a ilustrácii. Svoje obrazy vystavoval na samostatných a kolektívnych výstavách okrem Slovenska aj v Prahe, Viedni, Budapešti, Nantes, Remeši, Paríži, Zakopanom, Varšave, Krakove, Hannoveri, Vancouveri. Je držiteľom viacerých cien, o. i. aj ocenenia Český lev za film Záhrada, Český lev za film Lajka a Ceny Ruda Slobodu. 

Výstava je súčasťou nultého ročníka medzinárodného festivalu Prieniky.

Odporúčame

Mačacia odysea

Artkino Za zrkadlom / Kino Film Europe

Rodinná nedeľa: Dotyk s umením

Ne 27.10.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava

Novinky Kam s deťmi v Bratislave

Prihlásenie k odberu