12.10.2016
blog
10 tipov na jesennú prechádzku

Jeseň je ako stvorerná na prechádzky po prírode, výlety po okolí, na vzduch či túry. Prinášame vám 10 tipov kam s deťmi.  

1. Pozorovanie vtáctva v CHKO Dunajské Luhy

Dunajské luhy sa nachádzajú na ľavom brehu Dunaja. Sú súčasťou chránenej krajinnej oblasti a čo je ešte lepšie: páči sa tu vtáctvu. Počas celého roka tu môžete vidieť viac ako 200 druhov vtákov.

Pár kilometrov od elektrárne v Gabčíkove (v katastri obce Baka) je vnútrozemská delta Dunaja najširšia. Má asi 3 km. Nájdete tu močiare, mŕtve ramená aj zaplavované územia. Aj preto sa tu vtáctvu tak zapáčilo. Dovedie vás sem červená značka. 

Ideálny výhľad budete mať z vyvýšenej pozorovateľne. Nachádza sa blízko cyklotrasy a ak sa tam vyberiete skoro ráno alebo večer, určite neoľutujete. Niektoré druhy uvidíte skôr na jeseň, iné počas letnej alebo hniezdnej sezóny. Vidieť tu môžete kačice, lysky, volavky, potápku malú, či kaňu močiarnu. Správajte sa tak aby ste vtákov neodplašili, v lete si pribaľte aj repelent. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

2. Vychádzka na Kuklu 

Vyraziť treba z Bratislavy smerom na Pezinok a Modru. Za Modrou odbočte na Harmóniu a auto nechajte nad Hotelom pod Lipou pri autobusovej zastávke. Cesta vedie najskôr okolo domov a penziónov, Harmóniu opustíte po poľnej ceste, ktorá sa čoskoro ponára do lesa. V miernom stúpaní sa dostanete k sedlu Tri kopce, kde sa križujú hneď tri turistické značky – zelená, modrá (ktorou budete pokračovať na Kuklu) a žltá na Fúgelku resp. Komárku.

Po modrej značke postupujte ďalej na Kuklu. Terén sa bude meniť. Po vašej ľavej strane si všimnete skalky. Najzaujímavejšou je skalka Čertove zuby, na ktorej sa nachádzajú cvičné lezecké cesty rôznej obtiažnosti. Za Čertovými zubmi sa dostanete na hrebeň Kukly a po chvíli sa pred vami otvorí vrcholová rovinka s rozhľadňou. Tá je síce skromnejšia, no v každom prípade poskytuje výborný výhľad do širokého okolia – napr. na neďaleký hrad Červený Kameň či na Veľkú Homoľu. Viac tu

ObrázokObrázokObrázok

3. Výlet na Veľkú Homolu - vyhliadka

Veľká Homola sa nachádza vo výške 709 metrov nad morom. Leží v Malých Karpatoch a dostanete sa sem napríklad zo Zochovej chaty za Modrou. Tam je najlepšie prísť autom, parkovanie nie je spoplatnené. Z Modry sa ale k Zochovej chate dostanete aj autobusom. Druhou možnosťou je ísť autom až k hvezdárni. Odtiaľ trvá prechádzka asi o 20 až 30 minút menej.

Rozhľadňa má 20 metrov, stojí tu od roku 2001 a hore treba vyšliapať po drevených schodoch. Prvá rozhľadňa tu ale stála vďaka modranským turistom už v roku 1894. Hoci tá nová je pomerne mladá, trošku sa pri výstupe kymáca. Nič sa ale nebojte, len hore stúpajte pomaly a po jednom. Na vyhliadkovej plošine by nemalo byť viac ako 10 turistov.

Na cestu od Zochovej chaty budete s deťmi potrebovať tak hodinku a pol maximálne. Cesta je lesná, dajte si pevnú a najlepšie nepremokavú obuv. Na správnu cestu Vás navedú šípky, vyberte sa po červenej.

Ak vyšlapete na Veľkú Homolu, nájdete tu rozhľadňu z ktorej uvidíte do široka ďaleka. Skúsení turisti tvrdia, že ak je dobré počasie, vidno odtiaľto aj Vtáčnik alebo alpský Klosterwappen. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

4. Prechádzka spojená s kŕmením kačičiek

Pezinský zámok a okolitý park stoja na okraji mesta. Pôvodne to bolo stredoveké sídlo s opevnením – vodný hrad. V súčasnosti je v priestoroch zámku reprezentačná vináreň a reštaurácia.

Najstaršie jadro dnešného hradu pochádza až zo začiatku 14. storočia a tvoril ho typ vodného hradu. Areál hradu obklopoval dvojitý múr. Vonkajší múr (parkán) mal bránu, nad ktorou bola veža. Vnútornú časť kruhovitého pôdorysu vypĺňala veža a obytné budovy. Uzatváral ju obranný múr a do jeho brány sa vstupovalo cez most ponad priekopu. Neskoršie prestavby túto podobu hradu úplne zotreli. Pozrite si tiež Zámocký park v Pezinku. 

V miestnom peknom parku s jazierkom sa výborne prechádza a mistne kačky sa isto potešia ak na ne nezabudnete. 

Štrkovec je areál s celoročnou prevádzkou. Nájdete tu jedno z najväčších detských ihrísk v Bratislave. Na tunajšom jazere stretnete nielen kačky ale aj labute. Rožkom alebo kusom chleba si ich ľahko získate. 

Železná studienka patrí medzi najznámejšie bratislavské rekreačné lokality. Je súčasťou Bratislavského lesoparku a nachádza sa na juhu chránenej oblasti Malých Karpát. Areál Železnej studienky spolu s Partizánskou lúkou ponúka bohaté možnosti ako príjemne stráviť voľný čas. A tiež vodnú plochu, ktorá sa využíva na rybárčenie a člnkovanie.  

Na Partizánskej lúke môžete vyskúšať detské ihriská, nové hojdačky, preliezačky, stolnotenisové stoly, trampolínu, sezónne aj nafukovací hrad. Zahrať si futbal na ihrisku alebo si urobiť piknik, opekať si v altánku na grilovanie, alebo na označených ohniskách.

ObrázokObrázokObrázok

5. Nová vyhliadka - drevená rozhľadňa

Pozrite sa z výšky 15-tich metrov na Bratislavu. Nová rozhľadňa na Kamzíku vám ponúkne jedinečný výhľad. Vyhliadková veža je sprístupnená od konca septembra 2016. Postavená je z dreva červeného smreka a poskytuje výhľad na bratislavské dominanty - hrad a Slavín. Tiež je odtiaľto vidieť na Dunaj.

Veža sa týči v nadmorskej výške 380 metrov. Dostate sa sem aj sa vyberiete po červenej turistickej značke z Kamzíka i od Železnej studienky alebo od parkoviska spod televíznej veže. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

6. Chata poľovník na Plácku

Chatu Poľovník na Plácku nájdete ľahko, do navigácie si vložte Tešedíkovu ulicu v Záhorskej Bystrici. Ak sa rozhodnete zájsť si sem na dobre orosené pivko a teda bez auta, zvoľte si autobus číslo 37. Hore Tešedíkovou ulicou prejdete okolo potravín rovno až na koniec asfaltky, doprava poza záhradky je to asi 300 metrov.

Na chate čapujú pivo Bernard, dostanete tu flaškové čierne pivo či neakoholický Bernard. Toľko čítanie pre dospelých. Deti sa potešia malinovke a azda všetci Kofole originál. 

Nielen sa tu osviežite, ale niečo dobré dostanete aj pod zub. Klobásky, utopence, nakladaný hermelín, placky, grilované koleno, prípadne pri včasnej objednávke guláš, pečené rebrá a ryby vás dostatočne zasýtia. 

Oceňujeme možnosť sledovať športové prenosy a prečítať si dennú tlač. K dispozícii je aj WIFI.
Pre nadšencov grilovania máme dobrú správu, grilovacie náradie sa tu dá požičať. Ďalšou možnosťou je opekanie na vonkajších ohniskách. Na chate nie je možnosť ubytovania. Viac...

ObrázokObrázokObrázok
 

7. Spoznajte Hainburg 

Ak máte chuť na trošku histórie a lákajú vás zrúcaniny, tento výlet len na skok z Bratislavy, je pre vás. Hrad Schlossberg uvidíte už po ceste do Hainburgu. Je to zrúcanina hradu, podobná tomu Devínskemu.

Do Hainburgu sa dostanete autom, bicyklom, alebo aj MHD. Ide sem spod Mosta SNP autobus číslo 901. Ak sa sem vyberiete autom, zaparkujte na parkovisku pri obchode Penny Markt. Parkovisko je bezplatné. Len pár metrov odtiaľ sa nachádza Maďarská Brána - Ungartor a chodník, odkiaľ sa vyberiete na hrad.

Na miesto vás navedú šípky, asfaltovou a neskôr lesnou cestou je to približne 20 minút. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

 8. Bobria hrádza

Je to miesto, len kúsok od Bratislavy, kde nájdete zvlaštny pokoj, krásu, trochu divej a trochu podmanenej prírody. Je to výborné miesto na príjemnú prechádzku, len si strážte dieťa cestou po moste. 

Odporúčame ísť autom, smer Záhorie, obec Kuchyňa. Na cestu budete potrebovať cca 30 minút z Bratislavy. Značenie k Bobrej hrádzy v podstate neexistuje, čiže sa riaďte touto radou: na začiatku obce druhá odbočka doprava. Je to širšia cesta, ktorú neprehliadnete. Značené týmto smerom sú kemping a reštaurácia, ale po minúte, dvoch prídete aj k parkovisku pri hrádzy.

Ide o náučno-rozprávkový chodník, ktorý vedie okolo vodnej nádrže. Dĺžka náučného chodníka by mala predstavovať približne 1 800 metrov. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

9. Inšpirujte sa ihriskami 

Radi chodíte s deťmi von, no otravuje vás už chodiť na to isté ihrisko? Tipov, kde ísť v rámci Bratislavy a okolia je viac ako dosť. Na našom portáli ich vyhľadávame aj testujeme. V čase vzniku tohto blogu je ich zmapovaných viac ako 40.

Vybrali sme pár z nich, ktoré nás niečím zaujali, niečim sa líšia alebo by mohli byť inšpiráciou. TU sú naj vonkajšie ihriská hlavného mesta a jeho blízkeho okolia.   

ObrázokObrázokObrázok

10. Výchádzka na Pajštún

Pajštún je častým cieľom Bratislavčanov na sobotňajšiu či nedeľnajšiu prechádzku. Náročnosť prechádzky zaleží od výberu trasy, ktoré vedú cez krásne lesy. Na hrade, respektíve tom, čo z neho ostalo, si tiež môžete urobiť piknik s opekačkou.

Najľahšia trasa je skutočne jednoduchou a príjemnou prechádzkou, začiatok je v dedinke Borinka, kde sa ľahko dostanete autom aj prímestskou dopravou. Priamo na tomto mieste sa nachádza červená turistická značka a smerovník, ktorý ukazuje jednoznačný smer ku zrúcanine hradu.

Už o chvíľu chodník opúšťa obec Borinka a po poľnej ceste sa pozvoľna dvíha. Stúpanie je skôr symbolické, cestu lemujú stromy a až po úsek, kde sa vchádza do lesa ju obklopujú lúky. V tomto mieste sa chodník prehupne cez kopček, a miernym klesaním vkĺzne do lesa. 

Od tohoto miesta začína stúpanie, ktoré vás neopustí až do príchodu na hrad. Pod hrad sa dá dostať snáď do 20 minút úplne pohodovým tempom. Chodník vás dovedie rovno ku vstupnej bráne do hradu.

Celú vychádzka aj s prehliadkou hradu zvládnete do 1,5 hodiny a výlet je vhodný aj pre rodiny s deťmi, naviac po ceste narazíte na viacero miest kde si pri ohníku a opekačke môžete urobiť i malý piknik. Viac...

ObrázokObrázokObrázok

Novinky Kam s deťmi v Bratislave

Prihlásenie k odberu