01.12.2016
blog
Je tu čas adventu, oslávte ho

Počas roka sa venuje deťom, ktoré majú problém s písaním či čítaním, rieši ich problémy, vie čo im pomáha a čo ich baví. Teraz Soňa Pekarovičová z CentrumDys pripravila blog, ktorý aj vás môže inšpirovať v tom ako využiť tento sviatočný čas so svojimi najmilšími.

"Milujem čas adventu. Od doby, kedy sa mi narodili deti, ešte viac. Prestala som sledovať televíziu a vyhýbam sa veľkým nákupným centrám. Vracajú sa mi spomienky na detstvo a na kúzelný čas okolo Vianoc. Odkedy som oslobodená od tlaku rôznych marketingových spoločností, ktoré sa ma snažia presvedčiť, čo všetko na Vianoce potrebujem, odvtedy sa viac a viac vraciam do spomienok. Lenže teraz hrám úplne inú rolu. Už nie som to dieťa, ktoré zo zatajeným dychom objavuje rôzne tajomstvá."

Zmenila som sa na čarovnú bytosť, vianočnú vílu a naozaj si to užívam

"Minulý rok, keď mali moje dvojičky tri roky, som vyrobila adventný kalendár plný aktivít. Dávalo mi to väčší zmysel, ako im dávať každý deň nejakú sladkosť. Bolo to fajn, pretože sme vďaka tomu boli viac spolu, pretože adventné aktivity -to bol čas spoločnej hry, čas učenia sa.

Na dni keď som nevládala, som mala v zálohe aj nejakú sladkosť alebo nejaký zimný príbeh z detského časopisu alebo na DVD. Avšak ostatný čas, ten bol len náš. Ak sa vám táto myšlienka pozdáva, podelím sa s vami s námetmi z minulého roka a s námetmi, ktoré pripravujem na tento rok."

Počítanie do 10 s kvetinami

Pomôcky: papier, pero, plastelína, výrobené kartičky

Vyrobila som 10 kartičiek (A5 formát). Na začiatku je číslica (vybodkovaná, slabo nakreslená), aby ju dieťa mohlo obkresliť. A toľko stopiek na kvetiny, koľko ukazuje číslo. Dieťa obkreslí číslo a pomenuje. Potom vytvorí z plastelíny guličku, teda toľko guličiek koľko ukazuje číslo. Inšpirácia je z tejto stránky.

Vyškrabávacie obrázky alebo škrabacie obrázky

Stačí si v obchode s kreatívnymi potrebami kúpiť obrázok. Deti vyškrabávaním tvoria obrázky.

Náramok alebo náhrdelník

Pomôcky: nastrihané slamky asi 1cm dlhé rôzne farby, nožničky, šnúrka. Pre menšie deti cestoviny (penne, rigatoni, fiori).

Slamky alebo cestoviny budeme navliekať na šnúrky. Ktovie, možno z toho bude darček pre nejakého kamaráta či kamarátku. Inšpirácia z TEJTO stránky.

 

Výroba papierových prstových bábok - kačičky

Pomôcky: farebné výkresy, nalepovacie oči, lepidlo, nožnice, ceruzky

Budete potrebovať dva kruhy, rôzne veľké na zostrojenie tela aj hlavy väčšej kačičky. Ak máte v pláne vyrobiť klasickú žltú kačku, siahnite po žltom papieri a nemusíte premaľovávať výkres. 

Do spodnej časti väčšieho z kruhov urobte dve dierky ako je vidno na fotke nižšie. Tieto dierky sú určené pre vaše prsty.  

Zlepte hlavu a telo kačky dokopy. Následne prilepte očká (môžu to byť napr. aj gombíky) a vystrihnutý zobáčik. 

Ako krídla vám poslúžia časti papierových formičiek na mufffiny, dofarbiť sa dajú napr. aj fúkacími fixkami. Inšpirovala som sa TU.  

Stavanie zvieratiek z LEGA

Pomôcky: lego, návody na stavbu zvieratiek

Ja som návody na stavbu zvieratiek vyrobila tak, že som zvieratká z lega postavila, odfotila a obrázky vytlačila. Potom som ich nastrihala na kartičky a zalaminovala ich.

Deti si budú vyberať kartičky a podľa nich vyrábať zvieratká, ktoré majú radi. Inšpirovať sa môžete napríklad TU. Staršie deti môžu vyrábať z LEGA písmenka a postaviť svoje meno.

Strihancie šablóny

Moje deti veľmi baví strihať papier. Zatiaľ sme v štádiu, že len voľne strihajú úzke prúžky papiera. Tento rok by som rada skúsila podporiť u nich presnosť a zámerné strihanie. Mám v pláne vyrobiť úzke papierové kartičky s rôznymi typmi čiar. Podľa tých čiar deti skúsia strihať. Niečo ako TU

  

Nácvik zapínania gombíkov

Plánujem vyrobiť gombíkového moriaka. Presne TAKÉHOTO. Deti si nielen precvičia prsty, ale aj zdokonalia jemnú motoriku a navyše sa niečo praktické naučia zábavnou formou.  

Potrebovať budeme: 5 rôznofarebných kusov látok (radšej pevných),  6 - 8 stredneveľkých gombíkov, oči (kúpite v papiernictve, v obchodoch pre kreatívcov alebo použite menšie gombíky).  

Najskôr si vystrihneme zadnú - hnedú časť moriaka. Potom si vystrihneme chvost v tvare listov a do tých vystrihneme malé dierky, pridáme tvár a oči. Farebné gombíky prišijeme o chvost, telo spojíme s chvostom lepidlom. Moriak je hotový!  

 

Hra na xylofóne

Tak na toto sa teším. Niekedy to síce dopadne tak, že ja sa teším viac ako deti, tak uvidíme ako to naozaj dopadne.

V každom prípade vďaka projektu MK Life a jej autorky verím, že založíme tieto Vianoce hudobnú kapelu. Michaela z MK Life vytvorila noty pre xylofón. Stačí ich vytlačiť a vyfarbiť podľa xylofónu, ktorý máte doma.

 

Výroba castanetov

Pomôcky: kartón, fixy, vrchnáky od piva, silné lepidlo alebo tavná pištoľ 

Z kartónu si vystrihnite základ tak ako vidno dole na obrázku. Kartón môžete ozdobiť fotkami. Lepidlom alebo tavnou pištoľou potom pripevnite babarničky o kartón. Inšpirovala som sa TU.

Origami

Môj syn miluje lietadlá a tak som začala hľadať návod na výrobu papierového lietadla. Ja som našla TENTO.

Zaväzovanie šnúrok na topánke

Pred nami je ďalšia výzva a tou je učenie sa zaväzovať šnúrky. Za sebou už máme hru so šnúrkami a voľné viazanie uzlíkov. Mám dva nápady ako na to buď TENTO alebo TENTO.

 

Spájanie tieňov

Ak si dáte do vyhľadávača termín "shadow game" vyhľadá vám množstvo pracovných listov na priraďovanie tieňov a obrázkov podľa záujmu dieťaťa. Napríklad ako TU.

 

Dvojdielne puzzle zvieratko a jedlo

V našom prípade som vyrobila puzzle tak, že som použila nálepky zvieratiek a nakreslila som jedlo. Využiť sa dajú aj pečiatky zvieratiek. Inšpirovala som sa TU.

Deti spájajú zvieratká podľa toho, čo zvieratká jedia. Deti viac bavila táto verzia, ako keď mali na pracovnom liste spájať zvieratko a jedlo čiarou. Aspoň moje. Ale dá sa spraviť aj pracovný list. Zimný motív mu dodáte tým, že v zime príroda spí a ľudia sa musia viacej starať o zvieratká.

Geoboard

Už minulý rok sme si kúpili geoboard. Úžasnú vecičku. Je to drevenná doska s kolíčkami, na ktoré sa navliekajú gumičky. Minulý rok sme si ho užili voľne. Deti vytvárali z gumičiek abstraktné obrazce. Na geoboarde sme sa naučili prvé geometrické tvary: štvorec, trojuholník a obdĺžnik. Tento rok mám v pláne vyrobiť na kartičkách konkrétne obrazce, ktoré budú deti vytvárať. Niečo ako TU.

Porozprávaj mi príbeh

Pomôcky: obrázky (nalepené na kockách) alebo malé predmety 

Dieťa si náhodou vyberie obrázky (napr.: hodí kockou, vytiahne si malé predmety). O obrázkoch alebo predmetoch, ktoré si vytiahne, rozpráva príbeh. Inšpirovať sa môžete na týchto stránkach - obrázky na kameňochkocky alebo malé predmety. Poprípade môže dieťa vyberať obrázky a príbeh rozprávate vy.

Vianočný strom s fotkami rodinných príslušníkov

Pomôcky: veľký kartón, farby, ceruzky, samolepiaci suchý zips (alebo len lepiaca páska), zalaminované fotky rodinných príslušníkov v tvare vianočnej gule alebo zalaminované fotky významných udalostí v roku v tvare vianočnej gule

S deťmi vyrobíme vianočný stromček. Nalepíme jednu stranu samolepiaceho suchého zipsu, druhý nalepíme na vianočné gule. Predstavujem si ako budeme vianočný stromček zdobiť takýmito guľami a rozprávať sa o rodine. Niečo ako TU.

  

"Tak takto nejako to bude počas adventu vyzerať u nás. Samozrejme, že tam niekde zmestíme ešte aktivity ako pečenie medovníkov a výrobu vianočných pohľadníc. A na štedrý deň sa vyberieme do parku a pôjdeme vešať krmivo vtáčikom." 

Tak teda šťastné a veselé! :)

Odporúčame

Muflón Ancijáš

28.3.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera

Vševedko festival 2024

Ne 14.4.2024 / Stará tržnica

Novinky Kam s deťmi v Bratislave

Prihlásenie k odberu