19.02.2016
blog
S deťmi na Liptove - nové tipy

Túžite po viacdňovom výlete? Zažiť príjemné dobrodružstvo a oddych? Za zábavou a pohodou nemusíte chodiť ďaleko. Znova sme sa vybrali na Liptov a tak prinášame nové tipy na výlety v Nízkych Tatrách.

Topkou pre deti na Liptove je Villa Betula a jej okolie. Je to miesto, kde sa ubytujete, ale aj najete - či už v reštaurácii alebo na priestrannej terase. Deti to tu milujú pre obrovské priestranné ihrisko, súčasťou ktorého sú preliezky, šmykľavky, tobogány, trampolíny, lanová pyramída, hojdačky, kolotoč, dráha pre šliapacie autíčka či vlek pre deti. Vonku okrem toho je postavené indiánske tee pee s ohniskom uprostred a totemom pred vchodom. Nájdete tu aj jazdiareň, keďže v areáli sa nachádza aj jazdecký klub. Deťom sa páči aj miestna minifarma so zajačikmi, prasiatkami či rôznofarebnným vtáctvom. Vonku je tiež prírodný bazén, kde sa môžu ubytovaní hostia ubytovať a za poplatok si tu môžete vyskúšať aquazorbing. V prípade zlého počasia alebo cez zimu je tu pre deti vnútorné ihrisko. 

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

ObrázokObrázokObrázok

Keď budete chcieť zažiť trochu adrenalínu, vyberte sa smerom na Jasnú alebo Pavčinu Lehotu. Táto bobová dráha je najstrmšia na Slovensku, ale my sme ju zvládli aj s 3-ročným dieťaťom so smiechom. Deti na ňu môžu ísť v sprievode rodiča do 7 rokov, resp. do výšky 120 cm. Zažijete tu kopec zábavy. 

ObrázokObrázokObrázok

ObrázokObrázokObrázok

Bobová dráha sa nachádza v krásnom prostredí, obkolesená lúkami s priľahlou rozhľadňou. Môžete tu absolvovať príjemnú prechádzku a to dokonca aj s najmenšími deťmi a kočíkom.  

Tiež vám odporúčame navštíviť ZOO Kontakt, kde si budete môcť pohladiť 26-ročnú korytnačku, nakŕmiť lamu, nechať papagája aby pristál na vašom ramene alebo pozorovať opice, či hrať sa kozičkami. Je to doslova "kontaktná" ZOO, hneď vedľa Tatralandie, takže tento výlet môžete spojiť. 

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

Ak sa budete chcieť s deťmi vyjašiť, odporúčame vám návštevu blízkej Tatralandie. Pre maličké deti tam majú špeciány bazén aj s rôznymi atrakciami, okrem reštaurácie je tu aj kútik nazvaný "Baby Silent Zone". Je to miesto, kde si môže vaše dieťaťko v pokoji a tichu oddýchnuť, pospať si, kde ho môžete nerušene dojčiť alebo mu pripraviť stravu. V Tatralandii sa razom ocitnete na pirátskom území, kde si môžete skúsiť potápanie v "jaskyni" a hľadanie pokladu. Tobogány, šmykľavky vonku sú v lete super a v zime zasa teplúčko pod strechou. Aj to tu nájdete.

ObrázokObrázok Obrázok ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

Znova nás potešili aj v Liptovskom dvore, kde sme sa stretli s príjemným personálom, romantickým ubytovaním a deti ocenili ihrisko. Aj vnútorné. Navečer v kolibe deťom premietali na veľkoplošnom plátne rozprávky. Ubytovanie v súkromí, vo voňavých drevených zruboch je čarovné, ak máte malé deti, počítajte ale so schodami. Nás tu zastihla prietrž a chlad, no v našom zrube bolo pripravené vysušené drevo, ktorým sme si podľa svojej vôle mohli dokurovať v krbe. Ocenili sme aj zariadenú kuchynku. Na výbornú sme si aj pochutnali. Či to boli raňajky, obed alebo večera, chutilo aj deťom. Jedlá vyzerali krásne a chutili dokonale. Detský príbor, papierové podbradníky, detské stoličky, slamky a podobne - to všetko nás čakalo vždy pripravené. Personál bol veľmi láskavý, vždy prihliadal na potreby detí. Spokojní sme boli aj s wellnessom, ktorý nie je veľký, ale stačí. V bazéne sa dá zaplávať, vo výrivke ohriať a teplotu sauny vedia prispôsobiť aj deťom na požiadanie. Vonku je kaďa a tak z nej môžete pozorovať hviezdy. 

ObrázokObrázok ObrázokObrázok ObrázokObrázok

Liptovský dvor sa nachádza v Liptovskom Jáne. V jeho okolí môžete absolvovať pekné prechádzky po Jánskej doline. Napríklad smerom k Malej stanišovskej jaskyni. Je to jediná celoročne prístupná jaskyňa na Liptove otvorená každý deň. Samozrejme toto je výlet vhodný skôr ak máte väčšie deti. Čelovku dostanete na mieste, špeciálny odev ani obuv nepotrebujete. Vstupy sú od 10:00 do16:00 hod. Jaskyňa je dlhá 871 metrov (dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 177 metrov), hlboká je 28 metrov. Dĺžka vstupu sa odhaduje na  45 - 60 minút.  

Keď už budete tu, neobídite ani salaše. Napríklad v Krajinke sa dobre najete a deti sa vonku môžu dosýta vybehať. Ovce tu chovajú a dobroty z ich mlieka dorábajú už vyše 30 rokov. 

Po lahôdky z kozieho syra zájdite na Kozí vŕšok v Ivachnovej. Vnútri vás čakajú delikatesy, deti tvorivé dielne, vonku je malé ihrisko a tiež malá ZOO.  

ObrázokObrázokObrázok

 Sú miesta, na ktorých sme pre krátkosť času neboli, ale vyzarajú super. Prijmite preto od nás ďalšie tipy a vyskúšajte Dračiu vežu Priehyba.

V zime nezabudnite, že Nízke Tatry ponúkajú množstvo lyžiarskych možností. Využiť môžete napr. Jasná Nízke Tatry Chopok Sever & Juh, Lyžiarsky areál Žiarce – Pavčina Lehota, Malinô Brdo ski & bike Ružomberok a SKI Centrum Opalisko Závažná Poruba.
  

Odporúčame

Novinky Kam s deťmi v Bratislave

Prihlásenie k odberu